Βήμα πρόκρισης για τα προημιτελικά του Europa Conference League πραγματοποίησε την Πέμπτη (10/3) ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επικράτησε 1-0 υποδεχόμενος τη Γάνδη, στο πρώτο μεταξύ τους ματς.
Αρκετά νευρικό ξεκίνημα από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι αδυνατούσαν να διασπάσουν το πρέσινγκ των Βέλγων. Ωστόσο, εν συνεχεία ισορρόπησαν το παιχνίδι, παίρνοντας ανά διαστήματα τα ηνία. Σχέδιο απενεργοποίησης του Γιάσμιν Κούρτιτς εκπόνησαν με επιτυχία οι φιλοξενούμενοι, κάτι που δεν μπορούσε να πιάσει στη φάση του 58', όταν ο Σλοβένος χαφ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά από την επικράτηση του ΠΑΟΚ επί της Γάνδης σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:
*Το 3-4-2-1 του Βανχάζενμπουργκ που μπλόκαρε τον ΠΑΟΚ: Ο βασικός σχηματισμός της Γάνδης είναι το 3-4-1-2. Στην Τούμπα παρατάχθηκε από τον τεχνικό της, Χάιν Βανχάζενμπουργκ, με 3-4-2-1. Κι όμως έπαιξε ρόλο αυτή η αλλαγή, η οποία βοήθησε στον τρόπο παιχνιδιού των Βέλγων. Οι φιλοξενούμενοι πίεζαν εξ αρχής πολύ ψηλά, με τη δυάδα πίσω από το φορ να συνεπικουρεί καταλυτικά στο πρέσινγκ στον άξονα, στο σημείο που άρχιζε το build up του ΠΑΟΚ.
Οι Θεσσαλονικείς αδυνατούσαν να διασπάσουν το πρέσινγκ των αντιπάλων τους και κατ' επέκταση να κρατήσουν μπάλα στα πρώτα λεπτά. Εν συνεχεία, βέβαια, ισορρόπησαν παίρνοντας και τα ηνία ανά διαστήματα. Εξάλλου είναι τρομερά δύσκολο να πρεσάρεις διαρκώς…
*Ο απενεργοποιημένος Κούρτιτς: Φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Βασική στόχευση των φιλοξενούμενων ήταν το πώς δεν θα ακουμπήσει μπάλα ο Κούρτιτς! Ο Σλοβένος χαφ είχε πάντα παίκτη πάνω του (είτε τον Οφόε, είτε τον Κουμς, είτε οποιονδήποτε άλλον), προτού καν κατευθυνθεί προς το μέρος του το παιχνίδι (κάτι που σπάνια έγινε στο πρώτο μέρος).
Είχε βγει εντελώς εκτός παιχνιδιού για την ομάδα του Λουτσέσκου, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στην ελλιπή δημιουργία της. Πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με την μπάλα με προϋποθέσεις ήταν στο 52', όταν τραβήχτηκε στα δεξιά για να βγάλει την μπαλιά για την κεφαλιά του Άκπομ. Για να φτάσουμε στο 58', όταν οι Βέλγοι και να ήθελαν, δεν μπορούσαν να τον μαρκάρουν. Ο 33χρονος χαφ εκτέλεσε απευθείας το φάουλ και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία…
*Θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί πιο νωρίς τις στατικές φάσεις: Σύμφωνοι. Όταν νικάς με 1-0 και το γκολ έχει μπει με απευθείας εκτέλεση φάουλ, τότε αν μην τι άλλο μπαίνει «τσεκ» στο… κουτάκι με την αξιοποίηση των στατικών φάσεων. Κι όμως, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να το είχε πράξει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Πόσω μάλλον, όταν αποτελούσε για ώρα τον βασικό τρόπο απειλής του (μεταξύ άλλων οκτώ κόρνερ).
*Δεν απειλήθηκε από το άμεσο παιχνίδι της Γάνδης: Αποτελεί τη βασική αγωνιστική φιλοσοφία της Γάνδης. Και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να την εφαρμόσει και στην Τούμπα, με τους Βέλγους να επιχειρούν άμεσο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι φάνηκαν διαβασμένοι κι έχοντας σ' αρκετές περιπτώσεις καλές επιστροφές, κινδύνεψαν ελάχιστα.
*Πω πω ένας Λύρατζης: Ο τίτλος του «MVP» δεν γίνεται να μην πάει στον Γιάσμιν Κούρτιτς. Ωστόσο, ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων ήταν ο Λευτέρης Λύρατζης. Απίθανο ματς από τον 22χρονο δεξιό μπακ. Απ' αυτά που σε στιγματίζουν (με τη θετική έννοια) και που σου… φτιάχνουν καριέρα! Εκπληκτικός στα αμυντικά του καθήκοντα, με καίριες παρεμβάσεις και ταυτόχρονα από τους πλέον δραστήριους επιθετικά με πολλά ανεβάσματα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.